De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Medion Akoya P2212T

Oplossing

Een interessante optie voor hen die een goedkope Full HD convertible zoeken. De bouwkwaliteit valt tegen, speakers en bloatware zijn irritant. De accuduur, het scherm en de prijd zijn overtuigend.

Pluspunten

 • zeer fraai AHVA touch scherm
 • extra royale accuduur
 • veel features voor een scherpe prijs
 • acceptabele prestaties door Haswell quadcore CPU
 • micro-HDMI uitgang
 • hybride

Minpunten

 • uitbreiding niet mogelijk
 • klein scherm
 • slechte microfoon
 • slechte luidsprekers
 • veel bloatware, geen volledige office
 • bouwkwaliteit en design kan beter (matig touchpad, plastic, koptelefoon ingang, krakende adapter ingang, ghosting)

Medion Akoya P2212T

Inleiding
Is deze Akoya de perfecte hybride voor de beste prijs, waar we sinds de komst van de eerste Transformers op hebben gewacht? In deze review gaan we daar uitgebreid op in.We kennen het merk Medion van de goedkopere televisies, computers en beeldschermen die o.a. bij de Aldi verkrijgbaar zijn. Hoewel hun laptops en tablets al jaren te koop zijn en het merk op de mobiele markt dus niet bepaald een nieuweling is, komt het Duitse bedrijf hier met een eigen hybride concept op de proppen. Dit is hun uitvoering van een convertable: de Medion Akoya P2211T, een 11.6 inch notebook en tablet in 1.

Ik schrijf erg vaak op locaties en dacht eraan om dit met een goedkopere Windows notebook te gaan doen. Hij moest licht zijn, snel genoeg, een mooi 1080p scherm hebben, de accu moest zeker boven de 6 uur fit blijven, maar ook de opslagruimte en een redelijke SSD mochten niet ontbreken. De prijsrange was 400,- tot 600.- euro. Met zo een krap budget kwam het heel lang niet tot een aanschaf omdat ik teruggeschrok van de compromissen. Het nadeel was vaak, bijvoorbeeld als de processor snel was, dat dan de accu belabbert was. Bij een model met de oude Atom ging de accu lang mee maar was het geheel weer tergend langzaam. Apparaten met een goede kwaliteit full HD touch scherm en redelijke specs waren onder de 850,- euro tevens absent. Met de komst van deze Akoya P2211T en de Bay Trail CPU van Intel waren alle compromissen schijnbaar van de baan.

Medion Akoya P2212T

Design en uiterlijke indruk
Als je de notebook vastpakt voelt hij niet te zwaar aan en voel je een stroef oppervlak dat makkelijk vasthoudt. Het plastic voelt sterk aan maar buigt wel iets mee als je hard op de rug van het tablet of het trackpad duwt. Dat het weinig last heeft van vette vingers is een mooie plus. Het is zoals je voor de prijs kunt verwachten, plastic fantastic en toch sterk en degelijk genoeg. Het wigvormige uiterlijk evenals de geborstelde aluminium look op de bovenkant geeft het design tevergeefs een hint van de veel duurdere ultrabooks mee en komt op mij een beetje saai en weinig inspirerend over. Het is geen lelijk stuk bakeliet maar deze Akoya kan zich qua design niet bepaald meten met de oogverblindende designs van de duurdere hybrides.

Het scherm zit in een dikke zwarte rand en is glanzend. Inconsistent is dat de geborstelde aluminium print niet terugkeert op het lichtgrijze deel om het toetsenbord. De bodem is mat zwart en biedt vier stevige rubberen voetjes. Bij het openklappen wordt duidelijk dat het scharnier precies goed is, niet te stroef of te stevig. De balans tussen scherm en dock is prima, zelfs op schoot neigt hij slechts een beetje voorover te vallen en het scherm zwabbert niet tijdens het typen. Het eenvoudige plastic mechaniek ziet er goed doordacht uit en koppelt de tablet prima los of stevig vast.

De tablet zou ik met 740 gram niet lang in een hand kunnen houden. Echter met twee handen, terwijl de ellebogen gesteund zijn gaat het wel. Het is een wat dikke en logge tablet, zeker geen iPad. Kleine openingen aan de zijkanten zorgen ervoor dat de speakers hun geluid kwijt kunnen en de passief gekoelde processor niet te warm wordt. De bouwkwaliteit lijkt voldoende op de 3.5 inch ingang na.

Medion Akoya P2212T
Hardware
De hardware van de Akoya is, op het Full HD scherm na, niet echt specactulair maar biedt wel onderdelen die voorheen enkel voorbehouden waren aan apparaten uit het midden en topsegment. Met een aankoopprijs van 499,- op het moment van schrijven, ligt dit model daar duidelijk onder en zouden we niet erg veel mogen verwachten.

We duiken meteen onder de motorkap en mogen daar een heuze Celeron N2910 quadcore processor aantreffen, die niet de snelste is, maar wel degelijk aardige prestaties op multimediagebied en internetten neerzet. Uiteraard is dit het nieuwe op 22nm geproduceerde Intel werkpaard van de langverwachte Bay Trail generatie, die de slechte prestaties van zijn voorganger, de Atom moest goedmaken. Met out of order execution lukt dat wel. Een 64-bit OS wordt ondersteund. Bovendien zou het stroomverbruik sterk teruggedrongen moeten worden en met een TDP van max 7,5 watt is dat gelukt. Intel HD geintegreerde graphics stuurt op 756 Mhz het scherm aan, dat gemonteerd zit in het 760 gram wegend tabletgedeelte en het blijkt AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle) Full HD paneel te zijn. Met een diameter van 11,6 inch en 1080 pixels is het tevens veruit het scherpste hybride scherm voor deze prijs. Een volledige Windows 8.1 home OEM is meegeleverd en daarom is de 4 Gb intern geheugen erg welkom.

Een week voor dit schrijven bracht Medion in Oosternrijk nog het zusje, de P2212T uit. Helaas is die met slechts 2 Gb wat beperkt (om maar te zwijgen over de buitenlandse toetsenbord lay-out). We mogen ons op de P2211T rijk rekenen met 64Gb SSD geheugen in de tablet en in het 780 gram wegende toetsenbord dock zit nog eens een harde schijf van 500 Gb van Hitachi, naast een extra accu. Aansluitmogelijkheden zijn er genoeg. Helaas moeten we een LAN poort in het dock missen en. Dit word meteen goedgemaakt door de aanwezigheid van de micro HDMI aansluiting die naast de USB2 en USB3 poort zit. Dit is handig als je het apparaat op een gewone monitor wilt aansluiten en als primaire PC gaat gebruiken. Het dock is nog eens met twee extra USB2 poorten uitgerust, zodat een externe optische schijf of harde schijf met gemak aangesloten kan worden.

Medion Akoya P2212T

Beeldscherm
Met dit full HD AHVA paneel maakt Medion in dit huis meteen vrienden. Het is het hoogtepunt van deze review. Of ik nu films afspeel of een documentje tik, webpaginas bekijk of even een foto bewerk, het ziet er allemaal prima uit. Met 1080p op 11,6 inch is er bijna geen pixel waarneembaar en alles is ragscherp. De helderheid is zeer goed maar voor buitengebruik is net iets meer nodig. Kleuren, hoewel ze niet helemaal natuurgetrouw zijn, komen levendig over. Wit is een tikje grijs en zwart is niet helemaal zwart. De kijkhoek zelfs bij extreme hoeken waanzinnig en het scherm is prima afleesbaar.

De kleuren spatten niet zo van het scherm af door de wat dikkere glasplaat. Het meegeleverde beschermvilt doet vermoeden dat het niet erg krasbestendig is. De aanrakingbediening is niets op aan te merken. Uiteraard is het trackpad of een muis nodig om de windows desktop comfortabel te bedienen. Dit 11,6 inch scherm is niet aan te raden voor gebruikers die een hekel aan kleine letters hebben. Het is niet het allerbeste paneel maar voor deze prijs is het bijzonder goed.

Medion Akoya P2212T
Touchpad en toetsenbord
De touchpad van Elan zit een paar milimeter beneden het niveau van de chicklet achtige toetsen. Het is niet te glad of stroef en aanraken, swipen en roteren of vergroten gaat soepel, hoewel ik er soms wel eens naast zit, maar dat kan gewenning zijn. Zodra je echter op de verborgen muisknoppen klikt, voelt het een en ander wat gammel aan, het werkt niet erg lekker. Het toetsenbord is fijn, niet zo fijn als die bij de Transformers, maar heeft chicklets in een mooie lay-out met duidelijke klikjes als feedback. De travel is redelijke voor een ultrabook wannabe. Het scherm blijft relatief rustig onder de bewegingen, hoewel er een neiging is om op schoot omver te kantelen.

Geluid
De speakers zijn niet erg luid en klinken ingeblikt en niet duidelijk, er is geen hoog en geen laag. Dit ondanks de marketingkreet Dolby. Het werkt, daar is alles mee gezegd en hier is echt flink bezuinigd. De mijne had een defect aan de koptelefoon ingang. Ik heb de Laptop reeds omgeruild, want als je een koptelefoon inplugde ging de plug niet helemaal naar binnen. Hij floepte er redelijk snel uit en kraakte. Dit zou een exemparisch probleem zijn geweest, als er niet een paar mede TW-ers waren die dit ook hadden. Zorg dus dat je de ingang test en de plug goed erin past. {EDIT: De laptop is door MediaMarkt teruggenomen en omgeruild. Deze ingang is goed en stevig.} De ingebouwde microfoon geeft het geluid van een ingeblikte goudvis en stelt teleur.

Eenmaal de audiouitgang aangesloten klinkt het vioolconcert fantastisch door mijn Senheiser PMX60 koptelefoon. De geluidschip met Dolby is erg goed en is zelfs mijn beste o.b. geluidskaart tot nu toe. De geproduceerde klank is zeer vol en levendig, ik bedoel uiteraard het geluid in de koptelefoon. Het is bizar dat zo'n uitmuntende geluidskaart is gecombineerd met de slechtst denkbare speakertjes.

Aansluitingen
Alle aansluitingen bevinden zich aan de linkerkant. Op het tablet treffen we een USB 2 en USB 3 poort aan naast de welkome micro-HDMI aansluiting. Dan is er de gewraakte 3,5 mm hoofdtelefoon jack en een gaatje voor de microfoon. De volume schuif en powerknop zitten daarnaast. Op het dock is het niet druk met twee USB 2.0 poorten naast de ingang voor de stroomvoorziening. De 19 volt notebookvoeding is maar liefst 2,7 ampere en laadt in enige uren de beide accus op.

Leuk detail op de adapter is de aan/uit schakelaar. Het snoer is erg lang. Naast WiFi 802.11 b/g/n is er ook WiFi ac en dat is erg gewild bij mensen met snel breedband internet. Op mijn n-router haal ik met gemak 1,6 Mbit/sec. Dan is er als laatste Bluetooth 4.0, de verbinding waar het dock gebruik van maakt. De 500GB harde schijf word echter via de USB verbinding in het koppelmechaniek op de tablet doorgezet alwaar hij zichtbaar is als externe harde schijf. (dus wel even eerst veilig hardware verwijderen aanklikken bij het loskoppelen van de tablet).

Accu
Opladen gaat via de 19 volt notebook adapter, dit waarschijnlijk omdat de CPU van een notebook type is en een wat hoger verbruik heeft dan de Atom Bay Trail, zoals in de Asus Transformerbook T100. Later volgt meer over de test met de accuduur.

Software
{EDIT (puppitz): Op de P2211T is Windows 8.1 Home OEM voorgeinstalleerd, dit is de meest algemeen gebruikte en volwaardige desktop Windows versie. Daarmee is de desktopfunctionaliteit volledig, e.a. alle windows desktop software en apps, maar ook W8 compatible printers, externe HDDs en hardware en randapparaten als scanners en cameras kun je gewoon installeren en mee werken alsof de P2211T een gewone PC is. Andere tabletten uitgerust met Windows RT, Android of iOS van Apple, werken met een versie die de gebruiker erg beperkt in zijn werkomgeving. Beperkingen die de P2211T NIET heeft. Je kunt volledig van alle PC voordelen genieten. Het is voor veel mensen vrij nieuw en erg fijn dat er nu eindelijk tabletten verkrijgbaar zijn met een volledige WIndows desktop voor onder de 500 Euro. Een desktop tabletPC is moeilijk te besturen zonder toetsenbord en trackpad of muis, vandaar dat de Metro interface en dat er combinaties op de markt komen van Windows 8 tablet + toetsenbord dock.}

Windows 8.1 is onder sommigen berucht om het ontbreken van de startknop en het startmenu. Een update naar Windows 8.2 lost dit hopelijk op. Bloatware word in grote hoeveelheden aangetroffen op de SSD, in de vorm van drie suites (het meeste trialware) van Cyberlink, Ashampoo en Windows Live. Sommige programmas zijn bruikbaar, maar Tweakers zullen het meeste er wel afgooien. Dat laatste gaat dan weer moeizaam en Cyberlink wilde niet van mijn machine af. Ashampoo opent steeds de browser na elk van de tien uninstallaties. De office installatie is helaas trial en dus heb ik die direct vervangen voor Open Office. Drivers zien er goed uit en het lijkt alsof de integratie daarvan goed werkt.

Praktijk
Voor het eerst opstarten gaat snel en makkelijk. Het scherm met landinstellingen en taalinstellingen doorlopen is in minuten gedaan. Dan krijg ik voor het eerst Metro te zien. Even links en rechts door de tegels bladeren gaat soepel. Er is geen lag. Dan schakel ik naar de desktop en krijg een mooi gesjopt Medion logo te zien en de nodige pictogrammen zoals deze computer. Letters zijn erg klein. Opnieuw booten duurt slechts 14 seconden. De snelheid van de PC bevalt meteen en hoewel dit niet iets voor games is, verlopen alle gangbare taken zeer vlot.

Ik moet snel de deur uit en klap de laptop dicht terwijl deze nog bezig is open office te installeren. Ik doe hem even in mijn tas, die dan wel wat zwaarder is, maar niet vervelend aanvoelt want hij neemt makkelijk mee. Bij een internet cafe log ik in met uitstekend bereik op hun wifi en maak de installatie af, waarna ik de revieuw hervat. Al gauw schaal ik de interface op 150% om van de priegelige letters af te zijn, Het glanzende scherm moet vanwege de felle zon en reflecties op maximaal contrast en is daarna goed werkbaar. Het dock is koel en de warmteontwikkeling op de tablet is minimaal. Er is een licht zoemen van de harde schijf maar dit is de stilste laptop met HDD die ik ooit heb gehoord. Het bijna full size toetsenbord had van mij nog iets groter gemogen. Het is jammer dat de twee centimeters op de randen om het toetsenbord niet volledig benut zijn. Toch gaat typen met tien vingers vlot. Metro werkt vlekkenloos net als alle applicaties, maar het is niet wat ik op mijn i5 met SSD desktop gewend ben.

Alternatieven
Er zijn op het moment van schrijven niet erg veel alternatieven. De Asus Transformerbook T100 met 10 inch scherm, 2GB geheugen en een SSD schijf van slechts 32GB komt met een zeer scherpe prijs van 349,00 Euro nog het meest in de buurt. De processor is vrijwel gelijk aan de prestaties van de CPU in de Akoya P2211T. Met de komst van meer convertibles Bay Trail processoren voor de deur, is de aanschaf van een oudere (veel tragere) Atom product, niet te verantwoorden.

Als we naar de lichtere, klassieke touch-notebooks kijken dan is Asus' VivoBook X202E-CT009H wellicht met i3 uitgerust maar biedt een accuduur van 3 tot 4 uur en heeft een significant slechter scherm bij een prijs van tevens 499,- Euro. De goedkopere (395,-) Toshiba Satellite NB10T-A-101 bezit een tragere Celeron N2810, slechts HD scherm, maar is wel 200 gram lichter. De Asus VivoBook X202E-CT315H kan met de trage Celeron 1007U en slechts 2GB moeilijk meekomen, accuduur is ook hier weer 3,5 uur en het scherm is een niet al te best HD panel. Het prijskaartje is dat weer wel, met slechts 389,- Euro. Eventueel biedt de Acer Aspire V5-122P-42154G50nss je nog toevlucht als prijsvechter, met een eveneens veel tragere AMD A4-1250 CPU, maar als je die kan overleven, spreekt het lage gewicht van 1200 gram je misschien aan. De sobere Radeon HD8210 video stuurt een HD scherm aan. Dit alles voor 389,-. Voorlopig is er in dit laptop/tablet prijssegment weinig concurentie voor Medion aan de horizon.

Conclusie
Alle plussen en minnen bij elkaar genomen, ben ik behoorlijk onder de indruk van de prestaties en de features die er voor dit geld zijn geleverd. Het scherm is klein maar fantastisch, het toetsenbord werkt erg betrouwbaar, de eindeloos lijkende accuduur en snelle laadtijd zijn ook een pluspunt. Er zijn genoeg aansluitingen en de quadcore Celeron CPU is vlot, net als de SSD en het intern geheugen. Het gewicht is in orde en de afmetingen maken het geheel tot een makkelijke meepakker. En het is fijn dat we nu receptuur vanaf internet in de keuken kunnen doorlezen tijdens het koken.

Er is geen uitbreiding mogelijk want er zijn geen klepjes, alle hardware zit in de tablet. Een LAN aansluiting had ik gewaardeerd en betere speakers zijn ook geen overbodige luxe. Het probleem met de 3.5 mm plug is erg jammer net als de irritatie van de bloatware packs die Medion erop gooit.
Dit plastic spul zal geen design award krijgen en de afwerking laat een beetje te wensen over. Potentiele kopers die een laptop met uitstekende bouwkwaliteit zoeken of een licht ultrabook met snelle hardware en mooi design, laten waarschijnlijk deze aan zich voorbij gaan.

En om bij de beginvraag terug te komen: is dit de perfecte hybride? Om eerlijk te zijn niet. Daar zou de bouwkwaliteit veel beter voor moeten zijn. Daar valt echt nog veel aan te verbeteren. Het is teleurstellend dat er TW'ers mankementen meldden. Daarbij komt de vreemde prijsstelling. In Oostenrijk was het 2GB model voor 399.- te koop en op medion.nl kost dezelfde P2211T zomaar 499.-! Mediamarkt verhoogde het 4GB model voor de kerst van 499,- svoor 549,-! Saturn vroeg voor ditzelfde model zelfs een tijdje 599,-!
Hoewel het zeker niet de laatste goedkope Bay Trail hybride zal zijn, is dit wel de eerste waarbij ik de indruk krijg dat er sprake is van een wat gebalanceerder verhaal. Betaalbare, vlotte full feature hybrides met weinig compromissen zijn hiermee een feit. Maar ja, dat design en de bouwkwaliteit he...

 • Medion Akoya P2211T Tablet/Notebook Specificaties
 • Windows 8.1 OEM recovery CD
 • Intel Celeron N2910 1.6 Ghz Hasswell processor, 4 kernen
 • 11,6 inch 1920 x 1080 AHVA touch display LED
 • 2 of 4 GB DDR3 SODIMM *max 4 GB
 • SSD 64GB eMMC, HDD 500GB SATA Hitachi 5400rpm
 • Intel HD graphics
 • Aansluitingen: Micro-HDMI , 3x USB 2.0 , 1x USB 3.0 , hoofdtelefoon, adapter ingang, WiFi 802.11b/g/n/ac en Bluetooth 4.0
 • Overig: 1.2 Mp front camera, Dolby stereo speakers, int. microfoon, microSD lezer
 • Bijzonderheden: tweede accu in dock, HDD station in dock *USB, touchpad, WiFi ac,
 • Stroomvoorziening: Li-Po accu, maximaal 10 uur, 2e accu in dock, AC-adapter
 • Richtprijs: 499,- Euro (4GB)(Dec. 2013)
 • Gewicht: tablet 740 gram, dock 760 gram, totaal 1700 gram
 • Toetsenbord: full-size chicklet zonder verlichting
Hier is het Forum topic door Alphaxe: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1573015

Bijlage: Gebruikshandleiding deze is compatible met de volgende Medion producten:
 • MEDION AKOYA P2211 Serie
 • MEDION AKOYA P2212 Serie

Bijlagen:
bda_40049841.pdf bda_40049841.pdf

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Synology DiskStation DS210+
Synology CS407
Responsive website-templates
TP-Link Touch P5 router (AC1900)
FAQ - veel gestelde vragen LOL
Windows Vista Installatie uitleg
Uitleg routers
Hoe maak ik mijn website geschikt voor mobiele surfers?
Welke maateenheden gebruik je in responsive design?
Responsive Website templates (GRATIS) (meer dan 40)
Artikel details
Artikel ID: 632
Categorie: Hardware
Zoekwoorden Medion, Akoya, P2211, P2211T, P2212, P2212T, Windows, 8.1, laptop, tablet, touch, screen, touchscreen, ssd, hard, disk, AHVA, micro, HDMI, accu, USB 3.0,
Datum toegevoegd: 13-Dec-2013 19:57:43
Aantal bekeken: 18514
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.4/5.0 (905)

 
« Ga terug