De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Goede website-software die je niets kost

Oplossing

Dit is de software die ik gebruik om eigen pagina's te bouwen en onderhouden.

Een steeds populairdere manier om een website te bouwen is via een online webbuilder. Hierbij kun je online je website bouwen op een eenvoudige manier. Alles is automatisch opgeslagen 'in de cloud'. Vaak komen deze diensten automatisch met een domeinnaam en e-mail. Je hoeft geen software te installeren en de programma's zijn gratis te gebruiken! Sommige pakketten zijn bijzonder compleet, zo kun je zelfs een eigen webshop maken bij JouwWeb.

Online website builders (alles-in-één)

JouwWeb website builder

JouwWeb is de website builder die ik zelf enkele keren heb gebruikt voor het maken van websites voor klanten die hun website zelf wilden beheren. Het is erg eenvoudig in gebruik en als je vragen hebt, krijg je snel antwoord van de Nederlandse klantenservice.

 

 

 

One.com logo

One.com biedt ook een professionele website-builder. Dit is een internationaal bedrijf, dus de applicatie is in het Engels en je mist soms wat handige functies of Nederlandse ondersteuning.

 

 

Traditionele website software

Als je je website gewoon op je computer bouwt, dan is één van de programma’s waar je eigenlijk niet zonder kunt een html-editor. Met een html-editor maak en bewerk je webpagina’s. Maar daarnaast is er nog meer software die je van pas kan komen: om foto’s geschikt te maken voor je site, bestanden up te loaden naar je webhost of statistieken bij te houden over je bezoekers (dat laatste pas vanaf het moment dat je site online staat natuurlijk).

De volgende programma’s heb ik zelf veel gebruikt bij het bouwen van deze site, en sommige gebruik ik nog steeds bijna dagelijks. Ze zijn stuk voor stuk gratis.

HTML-editors

Notepad++ html editor

Notepad++ is de html-editor die ik het meest gebruikt heb voor het bouwen mijn site, samen met TextWrangler (want Notepad++ draait namelijk alleen onder Windows). Deze editor is eenvoudig in gebruik, en je bent dan ook niet veel tijd kwijt om ermee te leren werken.

 

 

 

App store

Als je op een Mac werkt, kun je het beste even kijken wat er in de App store beschikbaar is. Je vindt daar o.a. TextWrangler nog, een programma waar ik jarenlang veel mee heb gewerkt, maar dat er langzamerhand uit gaat. Andere gratis editors die je daar vindt zijn HTML5 editor en HelloWeb Free, maar met geen van beide heb ik ervaring.

 

 

 

Brackets

De laatste tijd gebruik ik Brackets het meest. Deze software draait zowel onder Mac als onder Windows. Brackets kan wat meer dan de twee editors die ik hiervoor genoemd heb, maar is daardoor misschien ook wat lastiger voor beginners.

 

 

Software voor fotobewerking

IrfanView

IrfanView is een snel, lichtgewicht fotobewerkingsprogramma – heel geschikt als je de foto’s voor je website maar een klein beetje wilt bewerken: bijsnijden, ze in een lagere resolutie opslaan, of er samen met andere foto’s een panorama-afbeelding van maken bijvoorbeeld. Omdat het een vrij simpel programma is, is het redelijk snel te leren. Helaas draait dit programma alleen onder Windows.

 

 

 

PhotoScape

PhotoScape is ook een prettig programma voor beginners. Het is gratis, en er is zowel een Windows- als een Mac-versie beschikbaar.

 

 

 

 

Pixlr

Pixlr Editor is een online programma voor fotobewerking. Je hoeft hiermee dus geen software naar je eigen computer te downloaden om je foto’s te bewerken of nieuwe afbeeldingen te maken. Gebouwd in Flash, dus platform-onafhankelijk. De interface is in het Nederlands, de (beperkte) ondersteuning in het Engels.

 

 

 

Paint.net

Het uitgebreide fotobewerkingsprogramma Paint.net is jammer genoeg alleen voor Windows beschikbaar. Het is een prima foto-editor, die je kunt vergelijken met Photoshop. Paint.net kan dan ook veel meer dan IrfanView, PhotoScape of Pixlr editor, maar je moet er wel even voor gaan zitten!

 

 

 

 

GIMP

Als je de foto’s voor je website maar een klein beetje wilt aanpassen voordat je ze plaatst, zou ik je dit programma niet aanraden. Maar als je je eigen afbeeldingen wilt maken, waarbij je meerdere ‘lagen’ over elkaar schuift en ze daarna weer samenvoegt tot één geheel, dan heb je Paint.net nodig (of eventueel GIMP, een programma dat je ook op de Mac kunt gebruiken).

 

 

 

FTP-software

FileZilla

Als je je site niet online bouwt, maar op je eigen computer, dan heb je een programma nodig om de bestanden die je hebt gemaakt over te brengen van je eigen computer naar de server van je webhost. Hiervoor kun je de zgn. ‘File Manager’ van je webhosting provider gebruiken. Maar heeft je provider die niet, of bevalt die je niet, dan kun je je bestanden ook altijd uploaden met ftp-software (ftp staat voor ‘file transfer protocol’). FileZilla is een van populairste ftp-programma’s, en heeft zowel een versie voor Windows, Mac als Linux.

 

 

Website-analyse

Google Analytics

Google Analytics is een super uitgebreid programma waarmee je allerlei gegevens over je website kunt achterhalen. Zo kun je bijvoorbeeld te weten komen hoeveel mensen je site hebben bezocht in een bepaalde periode, welke browsers ze gebruikten, welke pagina’s ze precies bezochten, en nog veel meer. Maar het programma verzamelt zoveel gegevens, dat je er ook in kunt verdrinken! Om te leren welke gegevens je moet verzamelen, en hoe je die moet interpreteren om je site te verbeteren en winstgevender te maken, zou je eigenlijk een speciale Analytics-cursus moeten volgen.

 

 

Piwik

Je hebt wel een Google Account nodig om Google Analytics te kunnen gebruiken. Heb je die niet, en wil je ook geen account aanmaken, dan is Piwik (tegenwoordig Matomo)een goed alternatief. Omdat analyse-software zo veel gegevens over je site bijhoudt, zal het je wel wat tijd kosten voordat je bekend bent met alle ins en outs van deze programma’s.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Wat heb je nodig voor een eigen website?
Waar kan ik gratis afbeeldingen downloaden?
Een website beginnen, vijf zaken waar je niet buiten kunt
Zó maak en beheer je je eigen website
Wat kost een eigen website?
Hoe kan ik mijn website online zetten?
Picasa
Leer HTML en CSS / Cursus
Weet je zeker dat je een WordPress-website wil maken?
Hoe kom ik aan een goed website ontwerp?
Artikel details
Artikel ID: 654
Categorie: Een eigen website maken - Website benodigdheden
Zoekwoorden software, programma, web, design, gratis, free, open, source, foto, bewerking, html, css, php, code, edit, editor, analytics, server, host, fotobewerking, fotoediting, gimp, linux, mac, windows
Datum toegevoegd: 4-Dec-2017 19:33:33
Aantal bekeken: 3492
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1004)

 
« Ga terug